Slangord

Vi (Sofia, Julia E. & Daniel) valde att göra ett arbete om slang eftersom att det är något vi använder varje dag.  

Slang bildas genom att svenskan har lånat ord ifrån utländska språk. Det språk vi först och främst lånar ord från är engelskan.

Slangord åldras i allmänhet mycket snabbare än andra ord, vissa stannar kvar i språket medan de flesta försvinner med tiden. Det kan vara svårt att dra en gräns mellan slang och andra ord. Om man definierar slang så tror man att det oftast används av personer med låg status, detta förekommer ofta i förorterna. Åldern har en stor betydelse för användningen av slang.

Grunden till slangordsspråket kommer från början från Södermalm i Stockholm på 30-talet. Då var de främst den yngre manliga arbetskraften som använde sig av slang. Detta ”språk” ansågs vara fult för omgivningen.

Slang förekommer ofta i vårat vardagliga tal, speciellt bland ungdomar. Varje generation skapar sin generations slangord. Slang kan vara förkortningar av ord, förenklingar och omkastningar av bokstäver. Slang anses ofta som den lekfulla delen av språket och det varierar även mellan olika stadsdelar, åldersgrupper, kön och kulturer. Slang kan även forma sig efter en livsåskådning och det kan också vara ett sätt att uttrycka sina åsikter på.

Slangord används mest i olika grupper hos människor. Det kan t.ex. vara en grupp av tonårskillar, en grupp inom ett speciellt yrke eller en förening.

De vanligaste slangorden bildas oftast av att vi förkortar vanliga ord med is som exempel kondis, pluggis och stammis.

Andra vanliga slangord är: 

-         boss

-         fett

-         soft

-         bast

-         haja

-         typ

Ungdomar pratar ofta fort med korta repliker i mun på varandra. Samtalen blir ofta ryckiga och osammanhängande. Man byter också ämne ofta och härmar huvudpersonens tonfall. ”Liksom”, ”asså”, ”ba” och ”typ” är ord som förekommer hela tiden. Ofta talar man en viss typ av slang för att göra sig rolig, märkvärdig och för att passa in i umgängeskretsen. Det kan dessutom användas för att undvika ord man inte vill tala högt om därför finns många slangord för exempelvis, könsorgan och homosexuella.


Den grundläggande regeln för att ett ord ska vara ett slangord är ord som inte är accepterade i vårdat språk och som sällan eller aldrig uppkommer i skriftspråk. Ibland uppfinns nya slangord p.g.a. de ersätter svåra och komplicerade ord, t.ex. deppig som kommer från ordet deprimerad.


Deppig var från början ett slangord men är nu mera accepterat att använda. Visste ni t.ex. att bil och fimp betraktades som slang när det uppstod under 1910-talet?


Vi gjorde även en enkätundersökning i pappersform som vi delade ut till några här på Tessinskolan. Vi ställde frågor om vad deras vanligaste slangord var och om de trodde att slangorden skulle accepteras mer och mer i svenska ordlistan. När vi sammanställde enkäten så såg man att de vanligaste använda slangorden var ”typ” och ”asså”. De flesta av de undersökta ansåg att de trodde att de orden skulle vara med i Svenska Akademins ordlista inom 10 år.


Sammanställningen av enkätundersökningen blev att de flesta ungdomarna använder liknande slangord och att de är positiva till det. De tror att de kommer att accepteras inom kort av den Svenska Akademin. Slangorden kommer att vara en allt större del av vårt vardagliga språk och influerar allt äldre människor.

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Emelie Jensen

Härligt jobbat! Slang och ungdomsspråk går ju ofta lite hand i hand och det tycker jag att ni visar tydligt i er faktadel. Det är bra. Ni har en övergripande och genomtänkt inledning där läsaren verkligen sätts in i bakgrundsfakta.



Era svar på enkätundersökningen var intressanta. Jag tror också att många av de uttryck som i dag ses som slang kommer att vara mer accepterade om tio år. Vissa ord kommer för att stanna och andra är bara modeord som sedan försvinner. Bra jobbat!

2010-03-25 @ 17:07:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0