Svordomar
Varför svär vi egentligen? Vilka är de vanligaste svordomar bland tjejer och killar? Skulle världen se bättre ut om vi inte använde oss av svordomar i vårt språk?
Om man söker på internet hittar man följande definition av vad svordom är. Svordom är ett kraftuttryck som ofta, men inte alltid, stammar från slang. Många människor anser att användning av svordomar är fult och skall allra helst undvikas. De menar på att överanvändning av svordomar tyder på att man har ett begränsat ordförråd, och på så vis använder svordomarna till att fylla ut detta. Medan andra menar på att det inte är så farligt. De tycker att användningen av svordomar berikar språket och fyller en viktig funktion som allmänna förstärkningsord.
Vi har tagit oss en närmare titt på svordomens betydelse och gjort en egen undersökning där vi har frågat andra människor om vad de tycker och tror. Varför vi har gjort detta är för att vi tyckte det var intressant att se hur andra uppfattar svordomar och vad de har för synpunkter kring dessa.
Till vår hjälp har vi gjort en omfattande enkätundersökning där vi har fått svar från alla möjliga åldrar, yngre som äldre, killar som tjejer, både här på Tessinskolan och nere på stan. Den yngsta var 12 år och den äldsta 68 år.
Av de 52 stycken som har medverkat i vår undersökning tycker endast 11,5 % att det är okej att svära. De anser att detta skall försöka undvikas om det går och säger att de kan framstås som att man har ett sämre och mer begränsat ordförråd. 40 % tycker att det är svårt att sluta svära.
När vi frågade tjejer om när och varför de svär, svarar ett fåtal att de gör de när de vill förstärka ett uttryck eller en känsla. Lika många säger att de svär när de är glada, men den största delen svarar att de svär när de blir arga/irriterade, när de gör illa sig eller när det går dåligt.
Samma fråga ställde vi till killarna där vi fick svaren att även här svär de flesta när de är arga. Sedan fick vi något fler killar än tjejer som sade att de svär när de vill förstärka en mening eller uttryck, och så hade vi några få som skrev att de svär allmänt hela tiden, att det bara kommer spontant och att det livar upp stämningen.
På frågan om vem som egentligen svär mest utav tjejer och killar tycker 76,5 % av killarna att det är de själva som svär mest, medan bara 48,5 % av tjejerna tycker att det är killarna som svär mest. Som följdfråga frågade vi även om det är fulare ifall tjejer svär. Resultatet på denna var att 70 % av alla som svarade på enkäterna tyckte att det var fulare ifall en tjej svor jämfört med en kille, vilket både jag och Jesper reagerade lite extra på. Kommentarer som lämnats är: Det skulle vara opassande, grovt och fult. ”Tjejer ska vara söta, snälla och tala ett finare språk”.
Bland tjejerna visade det sig att de tre vanligaste svordomarna är ”Fan”, ”Jävlar” och ”Helvete” och bland killarna är ”Fan”, ”Jävlar” och ”Fitta”. Något att anmärka är att både hos killar och tjejer förekommer ganska så mycket könsord.
En fjärdedel av dem som svarade på enkäten tror att världen skulle se bättre ut ifall svordomar inte fanns. En tredjedel önskar att svordomar inte fanns över huvud taget.
Av: Evelina Sjöberg och Jesper Engwall
Bra Evelina och Jesper! Vilken bra sammanställning av ert resultat ni har gjort. Det blir väldigt tydligt när ni redovisar med hjälp av procent. På så vis ser man tydligt vilket resultat ni fått. Väldigt bra!
Jag tycker att det är bra att ni jämför skillnaderna mellan tjejer och killar. Här får ni även med några skillnader i manligt och kvinnligt språk. Det är även bra att ni lyfter fram era egna reflektioner så som ni gör när ni lyfter fram att ni båda reagerade på att det anses vara värre när tjejer svär än när killar gör det.
Sammanfattningsvis en välskriven text med intressant fakta. Bra!