Jävla svordomar

Svordomar       ( Kajsa & Philip )

 

Fan! Jävlar! Helvete! Är svordomar en del av vårt språk? Är det olämpligt att svära? Vi har gjort en enkätundersökning på Tessinskolan om hur och varför svordomar används.

 

Tjejer trodde att den vanligaste svenska svordomen var fan, medan killar hade fler alternativ, så som helvete, jävlar och olika könsord. Både killar och tjejer på Tessinskolan anser sig svära ofta, men bara hälften tycker att det är okej att använda svordomar. Hälften tycker också att man måste svära ibland, då man blir arg, ska förstärka ett uttryck eller gör sig illa. Den andra hälften tyckte att det var onödigt att svära, att det finns andra ord man kan använda.

 

När vi frågade vilket yrke man tyckte att det var olämpligt att svära inom, blev svaren mellan tjejer och killar lite olika. Tjejer anser att man inte får svära som psykolog, lärare, frisör, barnskötare och inom juristyrken. Killar sa istället att som präst, politiker, läkare, polis och inom olika slag av kundservice bör svordomar inte användas.

 

En tanke var också att svordomar inte hör hemma inom något yrke, utan att det är situationen som avgör ordvalet. Någon tyckte också att för mycket svordomar kan leda till att man ger ett dåligt intryck till andra människor.

 

Egna reflektioner

Vi själva tror att den svordom som används mest i det svenska språket är fan, och att det används när man ska förstärka ett ord eller en känsla. Det finns också olika sätt att svära på, enligt oss. Till exempel inom kristendomen, där man använder sig av religiösa svordomar, medan man i vardagen kanske inte tänker på att ”fan” faktiskt syftar på djävulen.

 

Vi tycker inte att det är professionellt att använda svordomar inom något yrke egentligen, men yrken då man absolut inte bör använda svordomar, enligt oss, är som psykolog och inom politiken. Det är många som ser upp till, och vill ha hjälp av dessa människor, och därför känns det olämpligt för dem att svära.

 

Vi tycker att det är fult att svära, och svär man för mycket i sin vardag kommer svordomarna att tappa sin betydelse och de kommer att bli en del av vårt vardagliga språk, vilket vi inte tror att den äldre generationen skulle uppskatta. När en gumma på stan hörde mig och min kompis prata med varandra, kom hon fram och sa åt oss att vi använde ett väldigt fult språk. Hon sa att svordomar inte ska användas som förstärkning till ett ord, som i ”jävlar vilken snygg klänning!” (vilket var uttrycket vi använde och som gumman reagerade på), utan att en svordom syftar på något ”ont”.

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att svordomar faktiskt är något man inte bör använda sig av om man vill framstå som professionell och uppfostrad, men att de faktiskt förekommer inom de flesta vardagliga samtalet.

 

Forskaren Richard Stevens vid det brittiska Keele-universitetet menar på det att man utökar sin ”smärtgräns” när man svär. Han rekryterades 64 försökspersoner.

Forskarteamet mätte den tid de klarade av att hålla en hand nedsänkt i isvatten. Vid ett mättillfälle ombads personerna yttra en fritt vald svordom under tiden – därefter gjordes försöket om med svordomen utbytt till ett mer vardagligt ord.
Till teamets förvåning uthärdade personerna längre tid i isvattnet när de svor, genomsnittet låg på 2 minuter, men när de inte svor så sjönk genomsnittet till 1,5 minut.
Richard tror att svordomar höjer aggressionsnivån och sänker känslan för svaghet. Men för att utnyttja denna smärtlindrande effekt till fullo måste man minska sitt svärande till vardags.

 

Tack för oss. Hoppas att vi har gett er en jävligt bra läsning!

 

Philip Nilsson & Kajsa König, Tessinskolan


Kommentarer
Postat av: Emelie Jensen

Mycket intressant läsning Kajsa och Philip! För det första måste jag säga att det är jättebra att ni anger var ifrån er källa kommer.



Vidare tycker jag att ni sammanställer er enkätundersökning på ett väldigt tydligt och genomtänkt sätt. Det är intressant att ni delar upp könen eftersom er undersökning visar på att uppfattningarna skiljer sig åt rätt tydligt mellan tjejer och killar. Här visar ni även till viss del på en bit av skillnaden mellan manligt och kvinnligt språk.



Jag tycker även att det är roligt att ni har gjort en egen reflektion där ni själva berättar om era egna svar på era enkätfrågor. Ni gav i mig en "jävligt" intressant lässtund. Mycket bra jobbat!

2010-03-25 @ 17:18:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0